TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. Absolwent tego kierunku znajdzie zatrudnienie jako: kucharz lub szef kuchni w różnego rodzaju zakładach gastronomicznych (restauracjach, hotelach, kawiarniach, pensjonatach, itd.), kierownik do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego czy gospodarstwach agroturystycznych, manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, mistrz sztuki kulinarnej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia i dietetyki czy w firmie cateringowej. Absolwent z powodzeniem może także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie szeroko pojętej gastronomii i obsługi konsumenta.
Technik żywienia i usług gastronomicznych sporządza potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, zna zasady przechowywania i magazynowania artykułów spożywczych, umie oceniać jakość żywności, zna zasady ekspedycji potraw i napojów, potrafi planować, organizować i realizować usługi gastronomiczne, fachowo i kompleksowo obsługuje klienta, potrafi prawidłowo układać jadłospisy - również dla osób ze szczególnym wymaganiem żywieniowym, zna zasady funkcjonalnej i estetycznej aranżacji stołów.
W trakcie kształcenia w technikum uczeń przystępuje do egzaminów zawodowych w dwóch kwalifikacjach przypisanych do zawodu, mianowicie: HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań oraz HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Absolwenci technikum mogą w przyszłości kontynuować naukę na uczelniach wyższych.